Karibik má novou metropoli gastronomie

11. března 2016 - zdroj tisková zpráva

Karibik má novou metropoli gastronomie - Dominikánskou republiku

Dominikánská republika je zemí nádherných pláží, azurového moře i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul "Karibská metropole gastronomie", kterým se destinace od pondělí tohoto týdne pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

"Toto významné ocenění podpoří ekonomický růst a současně je i ideální platformou k prezentaci země jako značky," uvedl Juan Ross, prezident Dominikánské gastronomické asociace na slavnostní ceremonii v Prezidentském paláci Santo Dominga.

Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako "Gastronomická metropole Karibiku". Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.

Jaké pokrmy ochutnat?

Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.

Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.

Regionální dobroty

Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.

V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer "cepa de apio", který se používá na přípravu chutné krémové polévky.

V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.

Kakaové boby

Iberoamerická gastronomická akademie

(Academia Iberoamericana de Gastronomía):

Iberoamerická gastronomická akademie byla založena v září 2009 ve španělské Seville. Instituce se zabývá podporou, výzkumem, šířením a ochranou národních kuchyní ve španělsky mluvících zemích a současně podporuje stávající gastronomické tradice v kombinaci s nejmodernějšími trendy.

O Dominikánské republice:

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica - Juan Dolio, Punta Cana - Bávaro, La Romana - Bayahibe, Samaná - Las Terrenas a Puerto Plata - Cabarete - Sosúa.

Fotogalerie:


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum